Évbúcsúztató és első hó túra

Idén is összejött a szilveszteri kirándulás, és a kollégák megszavazták, hogy menjünk kalandozni ismeretlen helyre.
Adta magát az ötlet, hogy a tavaly félbemaradt Bakony-kerülést folytassuk. 

Palotán találkoztunk, majd a csörlőház felé átmentünk Kútihoz, és a Dűltfás felé indultunk el. Sanyi belecsúszott az első vízmosásba, mert kiderült, nem akar hajtani az eleje. A jobb oldali féltengelyzára valahogy letapadt, és hiába kapcsolta be, nem zárt be. Némi mozgatás meggyógyította. Fura.



A Dűltfás után már rögtönzés következett. A Navitelbe Súrt írtam be iránynak, és így nem mentünk el Kisgyón felé. Fura módon simán sikerült találni olyan utat, ami bevezetett Bakonycsernyére. Átkeveredtünk a falun, majd valami szőlőhegy felé indultunk el. Ezekkel általában meg szoktuk szívni, mert többnyire csak zsákutcákat találunk, azonban most szerencsénk volt, és kijutottunk.
Voltak kidőlt fák, meg a havas táj miatt sikerült egy szántóföldön kikötni, de végül eljutottunk Súrra. 



Itt következő úticélnak Baonyszentlászlót böktem be, és helyből mentünk is be Súr mögé. Itt aztán sikerült találni valami egy sávos aszfaltutat, ami még havasan sem tűnt túl érdekesnek, így az első lehetséges helyen elindultunk az erdő felé. Elkezdtünk követni egy utat, ami egyre fogyott, de ugye hóban nem könnyű megállapítani, hogy ez most tényleg út, vagy csak fakitermelők jártak arra, szóval mentünk elég sokáig, amikoris egy dombtetőn úgy tűnt, nincs tovább.



De az hülyeség, hogy a völgyben nincs semmi út, szóval lementünk a túloldalon. Elsőre nem vettük észre, de tényleg volt egy út, amit nem bántunk, mert ahogy odajutottunk, az elég durva lett volna visszafelé. Szerencsére még vezetett is valahová, és sikerült kijutnunk egy jártabb útra.
Én mentem elöl, és a hótól sok helyen nem látszott, hogy tócsák vannak, csak amikor beszakadt a jég. Egy helyen elég durva volt, éreztem, hogy a lökhárítóval töröm a több centi vastag jeget. Egy rétre kiérve meg is néztem, mi tört össze. Hát persze, hogy sikerült megismételni az előző túrát, és elhagytam a rendszámomat... Pedig fel akartam csavarozni :)
Visszasétáltunk, és tíz perc keresgélés után szerencsénk volt, megtaláltuk a sárba beépülve.



Innentől már csak a csomagtartóban utazott tovább. Nyugat felé tartottunk, de az út mindenképpen ki akart menni valami ismeretlen aszfalt irányába, azt meg nem akartam, így némi kóválygás után egyetlen alternatív útvonal maradt, fel egy dombra meredeken.
Amikor elsőre nekiindultam, azt hittem, elment az első hajtásom, annyira nem akart menni az autó fél egyben sem, de aztán némi leszabályzásig forgatást követően simán felmentem a dombra. 
Elkanyarodtam, majd vártam, hogy jöjjenek a többiek. Nem jöttek. Visszatolattam, aztán kiderült, hogy sekeres nagyon nem tud feljönni, pedig ugyanolyan gumik vannak a funkcionálisan ugyanolyan autón, mint nekem. Fura. Aztán megpróbálkozott Sanya is, neki másodikra vagy harmadikra sikerült feljönni Simex gumikkal, zárral.



sekeres próbálkozott még pár kört, de hiába fogott új nyomot, az utolsó pár tíz méter nem ment neki. Visszamenni nem akartunk, úgyhogy Sanyi kikötötte az autóját, aztán csörlővel felhúztuk. Mindenesetre azóta sem értem, hogy hogy a francba tudtam én ott elsőre feljönni, ahol még komolyabb felszereléssel is kihívás volt a dolog. Valószínűleg egyszerűen szerencsém volt, mert nem tudtam, hogy ennyire durva a hely :)



Miután tovább indultunk, hamarosan beértünk Koromlapusztára. Itt kóvályogtunk egy picit, mert a tervezett irányba vezető utak kivétel nélkül véget értek a semmiben vagy valami kerítésnél. Aztán találtunk egy nyomot, ami végre vezetett valamerre, és elindultunk egy erdőben. Elhaladtunk egy (később beazonosítva) Hajmáspuszta nevű tanya mellett, aztán sikerült az alapból normál úton is találni kihívást :)



Kis csörlőzés után haladtunk tovább, mígnem az út véget ért egy kapuban. Megnéztük, mi van a túloldalon, de sajnos pár tíz méter után a hóban nem lehetett kivenni, hogy van-e érdemben út, és lassan közeledett a szürkület, ezért inkább visszafordultunk. Valahogy nem sikerült megtalálni a saját nyomunkat, ezért elég sokat bolyongtunk, mire kijutottunk az erdőből, az út végén már nem is volt út. De megoldottuk, visszaértünk Koromlapusztára. Itt jött az igazi szívás, ugyanis az eredetileg kivezető utat valaki megvette, és zöld tábla jelzi Csetényt egy olyan irányban, ahol érdemben földút sincsen... Nagyon sokat bolyongtunk, mert minden tele van kerítéssel-kapuval, mire kiértünk az aszfaltra valahol Bakonyoszlop és Dudar között. Innen már aszfalton mentünk el Palotáig.



Egész kellemes kirándulás lett így év végére.

Kommentek

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!