Fiat 126 - Csöpi

Az autót 2005-ben vettem egy hónappal azután, hogy megszereztem a jogosítványt. Azóta nagyon megszerettem, sokat költöttem rá, találkozókra járunk, amit nagyon élvezek, jó a társaság, sok a szép autó stb. :)

Mikor megvettem, az autó majdnem teljesen gyári állapotban volt, km óra szerint összesen 46000 km-t tett meg. Előttem két tulajdonosa volt, az előző tulaj szerint egyikük sem hajtotta az autót halálra. Minden azért nem volt rendben az autóval, a legtöbb gumi alkatrész elöregedett, cserére szorult.

Amit már kicseréltünk/megcsináltunk:

  • új gumikat kapott; télit is (155/65 R13 Kormoran SnowPro) és nyárit is (155/65 R13 Matador MP 15)
  • Borbet alufelni 13" - nyári kerék
  • ATS Classic 13" - téli kerék
  • Suzuki Swift ülések
  • generátor
  • új lökhárítók (előbb BIS, aztán króm)
  • lakatolás - homlokfal, első sárvédőívek cseréje
  • fényezés
  • kárpitozás
  • új első lengéscsillapítók
  • Abarth sportkormány (köszi nyuszy  :) )
  • fékpofák cseréje
  • függőcsapszeg csere
  • első kerékcsapágyak cseréje
  • tömítések cseréje a motorban
  • gyűrűzés

Legfrissebb bejegyzések az autóról

Valakit szívesen bántanék

Csöpin egyik reggelre elég lapos volt a jobb hátsó kerék. Van ez így, ki tudja, mikor néztük utoljára, felfújtuk.
Aztán kiderült, hogy kb. két nap alatt nullára enged, ami nem egészséges. Úgyhogy leszedtem a kereket, és tegnap elmentem vele gumishoz.
Én azt hittem, csak a szelep öregedett el, de kiderült, hogy defekt, ez volt a gumiban:



Tűnődtem, hogy ez konkrétan hogy kerülhetett a gumiba, de hát ugye ez bármi lehetett eredetileg, így nem jutottam közelebb a megfejtéshez.
Aztán ma elmentünk sétálni, és kiderült, hogy az utcában lakó baromarcú f*szkalapok nem csak eltüzelnek bármit, hanem ennek maradékát még fel is használják síkosságmentesítéshez...





Ráadásul a két kép két külön ház előtt készült.
Lehet az ilyeneket legálisan bántani? Vagy esetleg feljelenteni?
nyuszy @ . 3 fotó . 2 komment

Hát ez megszivatott

Elmentem ma vásárolni...már a parkolóba érve éreztem, hogy be-berángat az autó, de nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. Majd hazafelé indulva, a második körforgalom után megint rángat, aztán megállt. Próbáltam indítózni, de semmi nem történt. Akkor felhívtam nyuszy-t, hogy jöjjön, vontasson haza. Hazahúztuk az autót, majd vacsora után megnéztük mi is lehet a nyűg. nyuszy kiszedte a gyújtáselosztót, ert gyanúsan gyújtásgondnak tűnt. Tüzetesebben megvizsgálva a dolgot egyértelművé vált, hogy mi okozza a problémát: kiszakadt a kondiból a drót. Rövid vadászat után sikerült zsír új kondit találni, visszakerült a gyújtáselosztó, meg is oldódott a probléma. :)


kissefa @ . 1 fotó . 1 komment

Tavasz, szerelem...

...az autókat, természetesen :)

Először is még szerdán előszedtem a sárgát, aminek még októberben lejárt a műszakija, de ugye télen úgysem terveztem használni (igaz, a tél érdeklődés hiányában elmaradt), tettem rá gyári kerekeket (a küllősek voltak rajta a pihenő alatt), aztán jól elvittem műszakizni. Szerencsére minden oké volt, ahogy ezt reméltem is.

Aztán nekiálltam feltárni Csöpi szar hangjának okát. Volt egy erős tipp, merthogy valósznűleg elfelejtettük motorgenerál után a hengerfej újrahúzását. Lebontottam a szelepfedelet, és egy sima villáskulccsal könnyedén tudtam húzni a csavarokon, szóval beigazolódni látszott a gyanú. Nekiálltam lebontani a dolgokat, és egész könnyen ment, kivéve a motorburkolat tetejét, mert az összes csavar mocsok mód be volt rohadva, és ugye a hátsókhoz élmény hozzáférni, ha benn van a motor a helyén. Megoldódott végül, és miután lekerült a hengerfej is, így már egyértelmű lett, hogy tényleg ez volt a gond, a tömítés viszonylag szarrá volt menve, még a tűzkarika is folytonossági hiányt szerzett a belső lyukas csavarnál.

Itt némi szünet következett, mert a tömítés jelentős része ráégett a hengerek tetejére, és nem akartam ott hagyni a mocskot a hengerek meg dugók között, így kellett egy kompresszor a takarításhoz (köszi, Gabe). Szombaton reggel álltam neki folytatni, és eész simán ment az összerakás, az egyetlen érdemi szopást egy független dolog okozta - elmúlt a menet a motortartó bak anyájából. Szerencsére sikerült a hátfal leszedése nélkü kibányászni, és találtam egy jó állapotút egy csellengő blokkon.
Jöhetett a próba. Hihetetlen módon elsőre beindult, szépen jár, megy is rendesen. 90.305 km az óraállás, 91.000 körül most nem kéne elfelejteni utánahúzni neki.

A nap hátralévő részében az X kivételével mindegyik autó megkapta a normális kerekeit, Szilvi közben lemosta és kitakarította a sárgát és Csöpit is. Én meg kibányásztam a helyéről a kabriót, hogy kezdjek valamit a döglött önindítójával. Habár az önindító ugyanaz és ugyanott van, mint levegősön, mocsok mód nem lehet hozzáférni a kipufftól, szóval kerék le, a fenti csavarokhoz meg le kell bontani a légszűrőházat... Élmény, na. A bronzkefék eléggé el voltak kopva, így bíztam benne, hogy az lesz a baja. Gabe szerencsére talált újat és hozott, beraktam, felraktam, ugyanúgy szar az egész, csak kattan, meg néha nagyon-nagyon lassan forgat csak... A tököm tudja, mi baja lehet.

Vasárnap hirtelen felindulásból vettünk egy kicióccó Kärcher magasnyomású mosót, amit ki is próbáltam a múlt hétvégén összekent X-en. Jó dolog. Lemostuk és kitakarítottuk még a Balenót is, hogy egyik autó se a szórásból.
Megpróbáltam még megkenni az X-nek a jobb oldali ablakemelőjét, ami típushibásan lassúcska, mert külföldi tapasztalatok alapján segíthet, de sajnos nagy változást nem tapasztaltam. Azt viszont el nem tudom képzelni, hogy lehetne a motort kiszedni a helyéről, olyan szinten benn van az ajtó kellős közepén, szerelőnyílás nélkül...
nyuszy @ . 6 komment

Nem tervezett fékbetétcsere

Szilvi jelezte ma, hogy mintha fura lenne Csöpin a fék. Hazaértem, kipróbáltam, és már sejtettem, hogy mi a gond.
Gyorsan leszedtem a dobot jobb elölről, ahonnan a hang jött, és ilyen fékpofák fogadtak:



Ekkor volt péntek délután négy óra, holnap meg Pestre terveztünk menni az autóval... Némi telefonálgatás után sikerült találni olyan autósboltot, ahol volt polcon ilyesmi (én is meglepődtem), úgyhogy gyorsan elugrottam, és megvettem őket.



Számomra ismeretlen típus, az van ráírva, hogy Made in Austria. Ismeri valaki ezt a márkát?

Persze mondjuk mindegy, választásom nem volt. Már a jobb oldalon is eltököltem egy negyed órát, mire sikerült visszaakasztani az alsó rugót, de utána hülye módon nekiálltam a bal oldalon is kicserélni a pofákat. Lehet, hogy nem kellett volna, mert ott annyira nagyon nem állt kézre, hogy kb. két órát eltöltöttem vele, mire legyőztem...
Mindegy, a lényeg, hogy gyors próba alapján még akár működőképes is lehet.
nyuszy @ . 4 fotó . 3 komment

Műszaki nőnapra

Csak viccelek, nem szoktunk ilyen hülyeséget ünnepelni, viszont egy ideje már mondogattam nyuszynak, hogy nagyon szeretném használni a kisautót. Elő is ástuk a garázsból, be is tettem a gyerekülést, aztán még le is mostam, de csak nézegetni tudtam, mivel a műszaki egy ideje lejárt. Úgy voltunk vele, hogy mivel télen úgyis csak a garázsban áll, felesleges megcsináltatni rá, majd tavasszal. Szóval nyuszy megunta a nyavalygásomat, és pénteken (márc. 8.) elvitte műszakira méghozzá villám tempóban, mert fél 3-kor felvetettem, hogy még mindig nincs műszakim, aztán 4-kor már itthon volt a friss, ropogós műszakis autóm úgy, hogy még haza kellett jönnie érte. Meglepő módon a gyári értékekkel át is ment, öröm bódottá' :D



Mehetek viszont az ocsmányirodába, mert betelt a forgalmi...
Azóta se ment egy centit se :P :)
kissefa @ . 1 fotó . 4 komment

Egy kis renoválás

Az idő múlásásval Csöpi egyre szarabbul nézett ki, de valahogy sose került sorra idő, pénz, energia, kedv hiányában. Az állapota nem is csoda, hiszen kb. 6 év telt el azóta, hogy legutóbb úgy ahogy rendbe lett rakva. Aztán múlt hónapban nyuszy egyszercsak felvetette, hogy egyáltalán fogom-e még használni, el kellene dönteni, hogy mi legyen a sorsa. Ez egy kicsit rosszul esett, persze, hogy szeretném használni, micsoda kérdés! Így hát nekiálltunk. 
Lajos jelezte, hogy épp nem nagyon van meló, hajlandó polskit lakatolni (utóbb megbánta asszem). Elmentünk festékboltba, hogy kiválasszuk a megfelelő színt, aztán május 6-án elgurultunk vele hozzá, és a fiúk 2 óra alatt szét is kapták nagyjából. itt-ott volt csak lyukas, de egyáltalán nem volt rajta vészes lakatolni való. Aztán Lajosnak közbejött egy nagyobb meló, nekünk meg annyira nem volt sürgős, úgyhogy kicsit parkolópályára került az autó. 
Legalább volt idő nagyjából beszerezni a hiányzó, pótolandó dolgokat. Kapott hátsó nyitható oldalablakokat, biztonsági övet hátra, nyuszyval kicseréltük a BIS üléseit a Suzuki ülésekre, mert azok annyira nagyok, hogy esélytelen lenne betenni a gyerekülést tőlük, kimostam a kárpitokat, kerestünk másik műszerfalat, aminek végülis csak a plexi része lett felhasználva, új krómlökhárítókat tettünk fel, és lecserélődtek a kerekek is. Kapott alapos alváz- és üregvédelmet (ilyesmiben se nagyon volt része eddig).
Összességében kb. 2 hét alatt készült el. 
Köszönet mindenkinek, aki hozzájárult alkatrésszel, nyuszynak a szét-és összeszerelésért, Lajosnak szintén, plusz a lakatolásért, fényezésért.
nyuszy @ . 14 fotó . 10 komment

Készülünk

A talira készülés jegyében ma Csöpin és a kabrión is elkövettük a fékdobok festését. Ha már egyszer olyan a felni, hogy belelátni, akkor ne a rozsda látsszon :) Most is a jól bevált kerítésoszlop-festésre vett anyagot használtuk, a sárgán 3,5 hónapja fenn van, szóval annyit biztosan kibír, amennyi időnként az ember amúgy is levenné a kerekeket.

Csöpin egyéb tevékenységeket is sikerült végrehajtani. A gázpedál már igen régóta szorulós volt (valószínűleg még a gyári volt benne), de most hirtelen elkezdett teljesen használhatatlan lenni. Nekiálltam kiszedni, de a burkolat egyik csavarja úgy döntött, hogy buci alakúvá válik, és még vérhólyagfogóval sem sikerült megmozdítani. A vége az lett, hogy leflexeltem az egészet a 'csába, nem kell az oda... A gázpedál berakásával Szilvi szopott egy fél órát, az ötletes helyen lévő bal oldali csavar okán :)

Aztán meg a rommá tört rendszámvilágítást próbáltam kicserélni, KG-ék hoztak egy zsírújat. Mint kiderült, eléggé kisipari utángyártott cucc lehet, mert az izzó konkrétan nem akart beleférni, aztán meg miután azt megoldottam, és bekötöttem, akkor kivágta a biztosítékot. Aztán másodszor is, amikor már szétszedtem, és sikerült megállapítani, hogy összeér benne a test és a pozitív érintkezője... Végül én győztem, de ez az utángyártott cuccok között is kiemelkedően szar minőség, na.
nyuszy @ . 5 fotó . 2 komment

2011.08.13. Szombat

Igen! Végre! Újra használható állapotba került Csöpi :)
Az volt a gond ugyanis, hogy még a 126-os napon elkezdett döglődni az önindítóm. Majd idővel az kicserélődött egy másik, ismeretlen állapotúra. Az egészen jól bírta...egészen a nyári taliig, mert akkor meg az kezdett el döglődni.
Aztán azoktató Zsolti javasolt egy embert, aki az övét is megcsinálta. A héten valamikor járt is erre, elvitte hozzá és most 6 ropiért van egy felújított, jól működő önindítóm.
 


 

nyuszy meg Zulu valamikor korábban megbeszélték, hogy lesz egy szerelgetős délelőtt, ez mára esett, úgyhogy amíg Zulu vezérmű láncot cserélt, nyuszy önindítót.
Most fasza. Köszi mindenkinek a közreműködést! :)

kissefa @ . 2 fotó . Szólj hozzá!

2011.02.06. Vasárnap

Olajcsere - 84973km

Ma mivel szép volt az idő ktakarítottam a kisautót, mert már igen szörnyen nézett ki. nyuszy közben cserélt olajat, most Repsol 10w40-es van benne. nyuszy még tegnap kipróbálta, hogy a kabrióban lévő akkuval beindul-e, és igen, úgyhogy valszleg megdöglött az akku, zsír :)
Majd azért pár nap múlva kiderül, hogy valóban megoldotta-e ez a problémát. Illetve a mai nap esemény, hogy megjavítódott az olajgombáról leszakadt vezeték is.
Lemosni sajna már nem sikerült, mert besötétedett.
kissefa @ . Szólj hozzá!

2010.12.23. Csütörtök

Elkészült az autóm. Elvittük ugyanis Lajoshoz kicsit regenerálódni. Kicserérődött a jobb oldali küszöb, kezelve lettek kisebb, nagyobb rozsdás foltok, rohadások, ezek le is fényeződtek. Szerencsére sokminden nem volt, majd tavasszal talán lesz még más kezelés is. Kapott még egy szép polírt is a kisautó, úgyhogy most csilli-villi, sajnáltam is hazajönni vele Palotáról ebben a szutyokban, dehát  végülis azért van, hogy használjuk.
nyuszynak és Lajosnak nagy kösziiii :)

kissefa @ . 6 fotó . 7 komment