Archívum: 2015 (6)

Tevékenységtérkép

Samurai-napi Túra 2015

A t. kollégák a fórumról felvetették múlt héten, hogy állítólag januárban megbeszéltük, hogy idén április 11. lesz a szokásossá vált túra időpontja. Uhh, én erre nagyon nem voltam felkészülve, ráadásul múlt hét végén pont Szilvi szülinapját ünnepeltük Amszterdamban...
Maradt a húsvét hétfő, mint egyetlen nap az útvonal megálmodására.

Szerencsére már előző hétvégén voltunk kinn egy kört, és pont olyan útvonalakat nézegettünk, amiket régen nem jártunk, és elvi síkon jók lennének egy túrára.





Még ki is pucoltunk egy pár olyan utat, mai már járhatatlanná vált. Szóval volt annyi előkészítés, hogy húsvét hétfőn már nem teljesen koncepciótlanul álltunk neki a dolognak. Az itiner eleje a tési út jobb oldalán kanyargott, majd a Vár-völgy könyékét vettük célba, végül a lőtéren is kupcuoltunk egy völgyet, amit benőtt a tüskés mindenféle - eközben meg elkezdett szakadni a hó is... Imádtuk :)
Aztán hogy jó legyen, hazafelé a nyolcason előjött valami rettenet hang az autóból. Megálltam, elmúlt. Elindultam, megint előjött, megint megálltam, elmúlt, és többet nem jött elő. Aztán egész héten használtam az autót, semmi fura nem volt vele - találomra nem álltam neki szétszedni semmit, gondoltam, majd kiforrja magát.

--

Eljött aztán a szombat, a túra napja. A rövid jelentkezési idő miatt nem lettünk túl sokan, amit nem is bántunk. Lajos beült mellém utasnak, aztán a szokásos helyen találkoztunk a többiekkel, papíroztunk, és elindultunk.



A tési út jobb oldalán lévő völgyben mentünk el az első jobb oldali kijáróig, ahová felkanyarodva konstatáltam, hogy rohadtul nincs első hajtásom :( Felszenvedtem az autót, és arra jutottam, hogy ezzel nem sokat tudunk kezdeni. A többieket sem akartam váratni, szóval az lett a megoldás, hogy átültem Sanyához, Lajos meg lement az X-szel hozzá, és utánunk jött a Pajeróval.











Innentől már normálisan haladtunk, majd a vár-völgyes rész után némi tanácskozás után bevállaltunk egy kört a Sötét-horog felé, és a Mórocz-tetőn álltunk meg fényképezkedni. Visszafelé még útba ejtettük a lőteret is, aztán az aszfalthoz kiérve mindenki elindult haza.









A túra mérlege az én megszűnt első hajtásomon felül két horpadás, két elveszett rendszámtábla, egy leszakadt tankvédő, egy leszakadt sárpofozó és egy elveszett majd megkerült kiegyenlítő-tartály :) A többi képem elérhető itt.

--

Ma aztán leszedtem a féltengelyzárakat, és végülis meglett, mi a hiba:



Asszem eljött az idő a kézi féltengelyzárhoz :)
nyuszy @ . Suzuki X90 . 19 fotó . Szólj hozzá!

Karbantartás

Nekiálltam foglalkozni a külföldi utam előtt/alatt felgyűlt dolgokkal.
Először is pénteken elgurultam Köpcihez, betette a gumikat a váltókarokhoz, talán most nem folyik majd be a víz a váltóba.

Az X-en ugye sikerült eltörni a féltengelyt, és végülis az utángyártott csukló helyett a bontott gyári féltengely irányába mentem. Fekete jani szerzett nekem egyet, szerdán még el is hozta Fehérvárra, ezúton is köszi érte!
Amíg én külföldön voltam, Gabe-nek kellett egy autó kölcsön, és az X-et választotta. De aztán zavarta, hogy a törött féltengelytől néha darabosan lehet kanyarodni, szóval a féltengely belső felét már leszedte. Ma reggel vettem egy zégerfogót, és leszedtem a külsőt is. A féltengelyzárral megküzdöttem, aztán meg ahhoz is kelett némi logika, hogy fér ki és be a csukló, de sikerült megoldani, jee.



Aztán nekiálltam megnézni a dobbetétet a másik oldalon. Sajnos az történt, hogy mind a két alsó patent elment vadászni, így nem volt a helyén, a kerék meg belekapott, így összegörbült, meg el is repedt. Ehhez fog kelleni egy műanyagos, sajnos, szóval leszedtem. És ez fogadott mögötte:



Kikapargattam egy vödörbe, lett vagy 5 kg tömörített föld. Nagyon valószínű, hogy a műanyag mellett befolyó sáros víz ülepedik le így. Kifolyója érdemben nincs. Ezúton is csókoltatom, aki kitalálta ezt így...
Elmentem a rétre kipróbálni az autót, a féltengely kattogásmentes, a jobb oldalon meg nincs beleérés, szerencsére.


Aztán még csöpin is nekiálltam műszerfalat cserélni, és kiderült, hogy létezik generátoros verzió a kisműszerfalból is, és az volt benne, a cseredarabok meg persze nem azok. Összeraktam azért így, és az eredeti probléma megoldódott, nem ugrál a mutató. Viszont valahogy még ki kell cserélni a panelt.
nyuszy @ . 7 fotó . Szólj hozzá!

Valakit szívesen bántanék

Csöpin egyik reggelre elég lapos volt a jobb hátsó kerék. Van ez így, ki tudja, mikor néztük utoljára, felfújtuk.
Aztán kiderült, hogy kb. két nap alatt nullára enged, ami nem egészséges. Úgyhogy leszedtem a kereket, és tegnap elmentem vele gumishoz.
Én azt hittem, csak a szelep öregedett el, de kiderült, hogy defekt, ez volt a gumiban:



Tűnődtem, hogy ez konkrétan hogy kerülhetett a gumiba, de hát ugye ez bármi lehetett eredetileg, így nem jutottam közelebb a megfejtéshez.
Aztán ma elmentünk sétálni, és kiderült, hogy az utcában lakó baromarcú f*szkalapok nem csak eltüzelnek bármit, hanem ennek maradékát még fel is használják síkosságmentesítéshez...





Ráadásul a két kép két külön ház előtt készült.
Lehet az ilyeneket legálisan bántani? Vagy esetleg feljelenteni?

Évnyitó amortizációs kirándulás

Gurultunk ma egy kört Sanyával, Lajosnak meg még mindig motorgenerálozódik az autója, úgyhogy beült mellé. Hogy még izgalmasabb legyen, vittem magammal Vincét is.
Első körben a tavaszi Suzuki4x4-es túra elejét néztük meg, szerencsére nem volt érdemben bedőlve semmi se az általunk kipucolt horogban, se a motorsösvény felé (ahol egyébként egyre durvább a vízmosás).
Aztán átgurultunk Tésre, majd leereszkedtünk egy eddig általunk eddig nem járt nyomon a murvás útra, és útba ejtettük a nagy kilátót, hogy Vince is örüljön.
Majd felmentünk a murvás út végéig, és az agyagoson indultunk el lefelé. Már annak a tetején is volt egy kidőlt fa, de ott még lehetett kerülni. Lenn a horogban viszont totál bedőlt pár fa, úgyhogy pucolni kellett.



Miután járhatóvá tettük ezt a szakaszt, már nem volt semmi izgalom, szóvl a szokásos útvonalon átmentünk a tési szerpentin túloldalára, és a vízmosásos gerincen akartunk felmenni. Annak az aljánál játszottak egy jót az ároknál, de önerőből megoldottam, aztán a felfelé vezető részhez érve sikerült realizálni, hogy elmúlt az első hajtásom. Gondoltuk, szétdőlt az automata féltengelyzár, van ez így.
Sanyi segített feljutni az aszfaltig, és elhúztunk Lajoshoz.  Gyorsan lekaptam az agykapcsolót, és ránézésre tökéletesen működött - kicsit jobban megnézve egyértelművé vált, hogy ez bizony féltengelycszkló lesz. Jeeee, vagy 10 éve nem sikerült féltengelyt törnöm :)
Ja, és Sanyának meg a jobb oldali tükre lett leffegős, szóval kevés kilométeren, semmi komolyabb helyen nem járva is sikerült ma érezhető károkat okozni :)
nyuszy @ . Suzuki X90 . 15 fotó . Szólj hozzá!