Suzuki X90

2013-ban vettem meg a második X90-emet, azóta ő ezen napló főszereplője.

2006-tól 2013-ig egy Suzuki Jimny volt a terepjáróm, még korábban pedig egy Suzuki SJ410 volt a főszereplő.

2006.08.13. Róma 2007.03.16. Erdély 2007.03.18. Erdély 2013.03.06.

Legfrissebb bejegyzések az autóról

Kerékcsere

nyuszy @ . 1 fotó . Szólj hozzá!

Valami készül

De a rosseb tudja, mi lesz belőle :)
nyuszy @ . 2 fotó . Szólj hozzá!

Samurai-napi Túra 2015

A t. kollégák a fórumról felvetették múlt héten, hogy állítólag januárban megbeszéltük, hogy idén április 11. lesz a szokásossá vált túra időpontja. Uhh, én erre nagyon nem voltam felkészülve, ráadásul múlt hét végén pont Szilvi szülinapját ünnepeltük Amszterdamban...
Maradt a húsvét hétfő, mint egyetlen nap az útvonal megálmodására.

Szerencsére már előző hétvégén voltunk kinn egy kört, és pont olyan útvonalakat nézegettünk, amiket régen nem jártunk, és elvi síkon jók lennének egy túrára.





Még ki is pucoltunk egy pár olyan utat, mai már járhatatlanná vált. Szóval volt annyi előkészítés, hogy húsvét hétfőn már nem teljesen koncepciótlanul álltunk neki a dolognak. Az itiner eleje a tési út jobb oldalán kanyargott, majd a Vár-völgy könyékét vettük célba, végül a lőtéren is kupcuoltunk egy völgyet, amit benőtt a tüskés mindenféle - eközben meg elkezdett szakadni a hó is... Imádtuk :)
Aztán hogy jó legyen, hazafelé a nyolcason előjött valami rettenet hang az autóból. Megálltam, elmúlt. Elindultam, megint előjött, megint megálltam, elmúlt, és többet nem jött elő. Aztán egész héten használtam az autót, semmi fura nem volt vele - találomra nem álltam neki szétszedni semmit, gondoltam, majd kiforrja magát.

--

Eljött aztán a szombat, a túra napja. A rövid jelentkezési idő miatt nem lettünk túl sokan, amit nem is bántunk. Lajos beült mellém utasnak, aztán a szokásos helyen találkoztunk a többiekkel, papíroztunk, és elindultunk.



A tési út jobb oldalán lévő völgyben mentünk el az első jobb oldali kijáróig, ahová felkanyarodva konstatáltam, hogy rohadtul nincs első hajtásom :( Felszenvedtem az autót, és arra jutottam, hogy ezzel nem sokat tudunk kezdeni. A többieket sem akartam váratni, szóval az lett a megoldás, hogy átültem Sanyához, Lajos meg lement az X-szel hozzá, és utánunk jött a Pajeróval.











Innentől már normálisan haladtunk, majd a vár-völgyes rész után némi tanácskozás után bevállaltunk egy kört a Sötét-horog felé, és a Mórocz-tetőn álltunk meg fényképezkedni. Visszafelé még útba ejtettük a lőteret is, aztán az aszfalthoz kiérve mindenki elindult haza.









A túra mérlege az én megszűnt első hajtásomon felül két horpadás, két elveszett rendszámtábla, egy leszakadt tankvédő, egy leszakadt sárpofozó és egy elveszett majd megkerült kiegyenlítő-tartály :) A többi képem elérhető itt.

--

Ma aztán leszedtem a féltengelyzárakat, és végülis meglett, mi a hiba:



Asszem eljött az idő a kézi féltengelyzárhoz :)
nyuszy @ . 19 fotó . Szólj hozzá!

Évnyitó amortizációs kirándulás

Gurultunk ma egy kört Sanyával, Lajosnak meg még mindig motorgenerálozódik az autója, úgyhogy beült mellé. Hogy még izgalmasabb legyen, vittem magammal Vincét is.
Első körben a tavaszi Suzuki4x4-es túra elejét néztük meg, szerencsére nem volt érdemben bedőlve semmi se az általunk kipucolt horogban, se a motorsösvény felé (ahol egyébként egyre durvább a vízmosás).
Aztán átgurultunk Tésre, majd leereszkedtünk egy eddig általunk eddig nem járt nyomon a murvás útra, és útba ejtettük a nagy kilátót, hogy Vince is örüljön.
Majd felmentünk a murvás út végéig, és az agyagoson indultunk el lefelé. Már annak a tetején is volt egy kidőlt fa, de ott még lehetett kerülni. Lenn a horogban viszont totál bedőlt pár fa, úgyhogy pucolni kellett.



Miután járhatóvá tettük ezt a szakaszt, már nem volt semmi izgalom, szóvl a szokásos útvonalon átmentünk a tési szerpentin túloldalára, és a vízmosásos gerincen akartunk felmenni. Annak az aljánál játszottak egy jót az ároknál, de önerőből megoldottam, aztán a felfelé vezető részhez érve sikerült realizálni, hogy elmúlt az első hajtásom. Gondoltuk, szétdőlt az automata féltengelyzár, van ez így.
Sanyi segített feljutni az aszfaltig, és elhúztunk Lajoshoz.  Gyorsan lekaptam az agykapcsolót, és ránézésre tökéletesen működött - kicsit jobban megnézve egyértelművé vált, hogy ez bizony féltengelycszkló lesz. Jeeee, vagy 10 éve nem sikerült féltengelyt törnöm :)
Ja, és Sanyának meg a jobb oldali tükre lett leffegős, szóval kevés kilométeren, semmi komolyabb helyen nem járva is sikerült ma érezhető károkat okozni :)
nyuszy @ . 15 fotó . Szólj hozzá!

Évbúcsúztató és első hó túra

Idén is összejött a szilveszteri kirándulás, és a kollégák megszavazták, hogy menjünk kalandozni ismeretlen helyre.
Adta magát az ötlet, hogy a tavaly félbemaradt Bakony-kerülést folytassuk. 

Palotán találkoztunk, majd a csörlőház felé átmentünk Kútihoz, és a Dűltfás felé indultunk el. Sanyi belecsúszott az első vízmosásba, mert kiderült, nem akar hajtani az eleje. A jobb oldali féltengelyzára valahogy letapadt, és hiába kapcsolta be, nem zárt be. Némi mozgatás meggyógyította. Fura.



A Dűltfás után már rögtönzés következett. A Navitelbe Súrt írtam be iránynak, és így nem mentünk el Kisgyón felé. Fura módon simán sikerült találni olyan utat, ami bevezetett Bakonycsernyére. Átkeveredtünk a falun, majd valami szőlőhegy felé indultunk el. Ezekkel általában meg szoktuk szívni, mert többnyire csak zsákutcákat találunk, azonban most szerencsénk volt, és kijutottunk.
Voltak kidőlt fák, meg a havas táj miatt sikerült egy szántóföldön kikötni, de végül eljutottunk Súrra. 



Itt következő úticélnak Baonyszentlászlót böktem be, és helyből mentünk is be Súr mögé. Itt aztán sikerült találni valami egy sávos aszfaltutat, ami még havasan sem tűnt túl érdekesnek, így az első lehetséges helyen elindultunk az erdő felé. Elkezdtünk követni egy utat, ami egyre fogyott, de ugye hóban nem könnyű megállapítani, hogy ez most tényleg út, vagy csak fakitermelők jártak arra, szóval mentünk elég sokáig, amikoris egy dombtetőn úgy tűnt, nincs tovább.



De az hülyeség, hogy a völgyben nincs semmi út, szóval lementünk a túloldalon. Elsőre nem vettük észre, de tényleg volt egy út, amit nem bántunk, mert ahogy odajutottunk, az elég durva lett volna visszafelé. Szerencsére még vezetett is valahová, és sikerült kijutnunk egy jártabb útra.
Én mentem elöl, és a hótól sok helyen nem látszott, hogy tócsák vannak, csak amikor beszakadt a jég. Egy helyen elég durva volt, éreztem, hogy a lökhárítóval töröm a több centi vastag jeget. Egy rétre kiérve meg is néztem, mi tört össze. Hát persze, hogy sikerült megismételni az előző túrát, és elhagytam a rendszámomat... Pedig fel akartam csavarozni :)
Visszasétáltunk, és tíz perc keresgélés után szerencsénk volt, megtaláltuk a sárba beépülve.



Innentől már csak a csomagtartóban utazott tovább. Nyugat felé tartottunk, de az út mindenképpen ki akart menni valami ismeretlen aszfalt irányába, azt meg nem akartam, így némi kóválygás után egyetlen alternatív útvonal maradt, fel egy dombra meredeken.
Amikor elsőre nekiindultam, azt hittem, elment az első hajtásom, annyira nem akart menni az autó fél egyben sem, de aztán némi leszabályzásig forgatást követően simán felmentem a dombra. 
Elkanyarodtam, majd vártam, hogy jöjjenek a többiek. Nem jöttek. Visszatolattam, aztán kiderült, hogy sekeres nagyon nem tud feljönni, pedig ugyanolyan gumik vannak a funkcionálisan ugyanolyan autón, mint nekem. Fura. Aztán megpróbálkozott Sanya is, neki másodikra vagy harmadikra sikerült feljönni Simex gumikkal, zárral.



sekeres próbálkozott még pár kört, de hiába fogott új nyomot, az utolsó pár tíz méter nem ment neki. Visszamenni nem akartunk, úgyhogy Sanyi kikötötte az autóját, aztán csörlővel felhúztuk. Mindenesetre azóta sem értem, hogy hogy a francba tudtam én ott elsőre feljönni, ahol még komolyabb felszereléssel is kihívás volt a dolog. Valószínűleg egyszerűen szerencsém volt, mert nem tudtam, hogy ennyire durva a hely :)



Miután tovább indultunk, hamarosan beértünk Koromlapusztára. Itt kóvályogtunk egy picit, mert a tervezett irányba vezető utak kivétel nélkül véget értek a semmiben vagy valami kerítésnél. Aztán találtunk egy nyomot, ami végre vezetett valamerre, és elindultunk egy erdőben. Elhaladtunk egy (később beazonosítva) Hajmáspuszta nevű tanya mellett, aztán sikerült az alapból normál úton is találni kihívást :)



Kis csörlőzés után haladtunk tovább, mígnem az út véget ért egy kapuban. Megnéztük, mi van a túloldalon, de sajnos pár tíz méter után a hóban nem lehetett kivenni, hogy van-e érdemben út, és lassan közeledett a szürkület, ezért inkább visszafordultunk. Valahogy nem sikerült megtalálni a saját nyomunkat, ezért elég sokat bolyongtunk, mire kijutottunk az erdőből, az út végén már nem is volt út. De megoldottuk, visszaértünk Koromlapusztára. Itt jött az igazi szívás, ugyanis az eredetileg kivezető utat valaki megvette, és zöld tábla jelzi Csetényt egy olyan irányban, ahol érdemben földút sincsen... Nagyon sokat bolyongtunk, mert minden tele van kerítéssel-kapuval, mire kiértünk az aszfaltra valahol Bakonyoszlop és Dudar között. Innen már aszfalton mentünk el Palotáig.



Egész kellemes kirándulás lett így év végére.
nyuszy @ . 34 fotó . Szólj hozzá!

Zyma Trophy 2014



Kikerült pár hete az idei Zyma trophy kiírása, Szilvi viszont nem volt lelkes. Ellenben még a két héttel ezelőtti túra alkalmával megkérdeztem Sanyit, nem érdekli-e egy jobb egy. Érdekelte, úgyhogy küldtünk nevezést, és tegnap reggel fél hétkor találkoztunk a siófoki Tescónál. Kapofőnél teletankoltunk, és fél 8 után nem sokkal oda is értünk. Megejtettük a gépátvételt és regisztrációt, majd mentünk is az első specbe.



Mire végeztünk, már állt a sor a rajtnál, kávéztunk egyet, és elnindultunk. A terep a tavalyinál jóval durvább volt, illetve az útvonal is durvább helyeken ment keresztül. Mondjuk az első elakadásunk vicces volt, mert egy szép nagy dagonyán kellett átmenni, aminek a közepén ráadásul megálltunk valaki miatt, és csörlőzés után sikerült rájönni, hogy 2H-ban maradt az autó :D

Aztán a következő érdekes helynél Sanyi későn vette észre az instrukciót, hogy merre kéne kerülni utcai autóval, de gondoltuk, már nem fordulunk vissza, megnézzük, mi van arra. Sár volt :)



A legszebb rész az volt, ahol a képen látható helyen sikerült egy olyan nyomot választani, hogy a jobb kerék a bal nyomba, a bal oldal meg a domboldalban. Volt benne egy pár méter olyan szakasz, ahol simán 45° fölött dőlt az autó, és azon tűnődtünk, hogy melyik pillanatban fekszik az oldalára :) Sajnos megörökíteni nem sikerült. Aztán itt is meg kellett állni egy elakadt autó miatt, és megint csörlőzés lett a dologból.

Volt aztán még pár érdekes rész, összesen négy helyen is kellett csörlőzni, de voltak olyan helyek, ahol előttünk nagyvasakkal elakadtak, mi meg gond nélkül átmentünk, pl itt:



A lényeg, hogy önerőből teljesítettük az 50-60 km-es távot, és olyan fél kettő körül meg is voltunk a második speccel is. Itt aztán várás következett, mert a profi kategória specének helyére lett kitűzve a normál harmadik spece, közben lemostuk az ablakokat meg a fényszórókat, hogy a hazautat meg tudjuk oldani. Mire végeztünk mindennel, lett kaja is, megettük, aztán valamikor fél öt körül elindultunk haza, mert az eredményhirdetés valamikor későn volt csak várható.



Ideén is jó móka volt, Sanyi is élvezte, ezúton is köszönöm neki a navigátori teendők nagyszerű ellátását, legközelebb a tiéddel megyünk, már csak azért is, mert ma két órán keresztül próbáltam magasnyomásúval eltávolítani a dzsuvát a kocsiról, és a belsejéig még el sem jutottam :)

Update:
Kikerültek az eredmények, a kategória 30 indulójából 12. helyet sikerült elérni, 0 hibaponttal, 141 másodperces összesített spec-idővel. Ez nekem bőven jó :)
nyuszy @ . 15 fotó . Szólj hozzá!

Fék

A múlt heti sarazás után szép csikorgós hangja lett a bal első féknek, aminek nem tulajdonítottam nagy jelentőséget, mert szinte mindig kifogom a kavicsokat, ami a féktárcsa porvédője mögé vagy a féknyeregbe szorulva hasonló hangot okoz. Ez viszont nem nagyon akart elmúlni.
Pénteken korán végeztem a melóban, és egy szolid két órás elfoglaltság keretében lemostam magasnyomásúval az Vitorlát és az X-et is. Utóbbinál próbáltam különösen alaposan kipucolni a bal első féket, de a hangja nem lett érdemben jobb. Aztán szombaton elmentünk vele Pestre, de még így sem múlt el, így kezdett látszani, hogy most nem kavicsról van szó.

Vasárnap reggel aztán szétszedtem, és kiderült, hogy kopásjelzős fékbetét való bele, és a kopásjelző hangját lehetett hallani. Mindig tanul az ember :) Vasárnap lévén eljátszottam a gondolattal, hogy kicsit flexelek a kopásjelzőből, de aztán elvetettem az ötletet :P
Ma reggel rendeltem egy garnitúra fékbetétet inkább, fura mód elsőre stimmelt a méret. Azért látható a különbség :)



A dugattyú visszanyomását sejtettem, hogy nem lesz egyszerű, így vettem egy iparibb kivitelű pillanatszorítót, ezzel némi járatás után már simán becsusszant a cucc, felraktam, ránézésre jó is lett.

Nekiálltam a jobb oldalnak is, ami szétfelé még viszonylag könnyen jött, de a dugattyú az istennek sem akart becsúszni. Közben hazaért Szilvi, segített pedált nyomkodni. Addig járattuk ki-be a munkahengert, amíg valahogy leugrott róla a karmantyú annyira, hogy elkezdjen szivárogni. Jeee. Próbáltam igazgatni, de nem látszott semmi rendellenes, ellenben benyomott állapotában még mindig levedzett. Éreztem, hogy ezt nem úszom meg, úgyhogy kiszedtem a dugattyút, és hát nem volt szép.



Sajnos az a rozsda simán tapintható volt, és valszleg azért ugrott szét, mert a peremben is elég vastag rozsda volt helyenként.
Lecsiszoltam ill. kapirgáltam, amennyire lehetett, a végén még ezres papírral is simogattam, viszonylag elfogadható lett. A gumit viszont nem bírtam kiszedni a nyeregből, és nem akartam kipróbálni, hogy elszakad-e, így a helyén pucoltam ki, amennyire tudtam. Az egészet kifújkáltam kompresszorral is, aztán betömködtem a dugattyút. Ránézésre nem folyt, így lelégtelenítettük, érzésre működik, és fog is normálisan. Remélem, nem kezd el folyatni.

Megint sikerült egy sima fékbetétcseréből három órás szopást csinálni :)
nyuszy @ . 2 fotó . 6 komment

Magas-bakonyi kirándulás

Összejött mára mindenki, én meg egyedül mentem, mert sem Szilvi, sem Vince nem akart velem jönni, úgyhogy gondoltam kihasználom, hogy felkerültek az X-re tegnap a Kumhók.
Szokás szerint agyaltunk, hogy merre menjünk, végül az lett a gondolat, hogy valahol a 82-es úton túl autózzunk, érdemi sár úgysincs sehol. Megdöbbentő módon úgy jutottunk el Eplényig, hogy egyszer sem tévedtünk el :)



Utána viszont elég hamar elvesztettük a fonalat, hogy vajon merre kéne menni, de szerencsére Marcinál volt egy Navitel + tuhus térkép kombináció. Úgyhogy viszonylag könnyen eljutottunk a Papod-hegyi kilátóhoz.



Következő pontnak Porvát néztük ki. Elég hosszú útvonalon jutottunk le Hárskútra, de legalább szép helyeken jártunk. A pénzesgyőri földutat meg lekövezték, most gyakorlatilag autópálya van ott, ahol egy éve letéptem a lökhárító alját normál haladás közben :)

Pénzesgyőrbe érve még a nap is kisütött, meg találtunk némi saras részt is. Az útvonalunk annyira közel ment el a Kőris-hegyhez, hogy akkor már felgurultunk aszfalton, igen rég jártunk már arra.



Kezdett már lemenni a nap, úgyhogy aszfalton gurultunk vissza a kereszteződésig, de ott az lett volna a koncepció, hogy próbáljunk meg valami normálisabb úton, de nem aszfalton átmenni Zirc felé.

Hát, ez mérsékelten jött össze, de találtunk egy zsákutcát, aminek a végén nagyon szép dzsuva volt, úgyhogy sikerült ízlésesen összekenni az összes autót :)



Innen aztán végülis kimentünk már a köves úton Szépalmapuszta felé, aztán Porvától már aszfalton jöttünk Olaszfalu - Jásd irányában.
nyuszy @ . 24 fotó . Szólj hozzá!

2014.08.11-21. Horvátország-Olaszország

Idén még úgy döntöttünk, hogy Vince nem jön velünk nyaralni, mert esélytelennek tűnt, hogy kibírjon 6-8 órás vagy még hosszabb utakat.
Emiatt aztán újra lett esélyünk az X-szel nekiindulni. Ki akartuk használni a jó eséllyel utolsó kettesben nyaralást, és így foglaltunk 5 napnyi szállást Horvátországban, Nin mellett, valamint 5 napnyi szállást Olaszországban, a toszkán hegyekben.

Mivel Vince ezt az időt Mohácson töltötte, így oda el is kellett jutni Vincével és kutyával, ehhez az X mellett Csöpi lett a nyertes.
Az utat hiba nélkül megtettük, eltöltöttünk pár napot, majd hétfőre kellett Horvátországba érnünk. Hogy a nagy forgalmat elkerüljük, éjjel egy környékén indultunk, és nem mentünk autópályára. Barcs felé mentünk át, majd főutakon kikerültük Zágrábot, és Plitvice irányában mentünk Zadar felé. Jó időt futottunk, mire leértünk, már olyan meleg volt, hogy le kellett venni a tetőt :)



Persze a szállásra csak délutántól lehetett menni, így a tengerparton töltöttük el az időt.
Miután beengedtek minket az apartmanunkba, aludtunk egy gyorsat, aztán estére még beugrottunk Zadarba.

Másnap arra jutottunk, hogy ugyan azért jöttünk pont Ninbe, mert itt homokos a tengerpart, azért az túl egyszerű lenne, és így inkább elmentünk Pag szigetére köves tengerpartot keresni :D
A hídnál persze meg kellett állnunk fényképezkedni, aztán kóvályogtunk találomra a szigeten. Pag városába sajnos pont a déli  időszakban jutottunk el, amikor minden teljesen kihalt volt. Ezen felbuzdulva inkább visszamentünk a délelőtt felfedezett, viszonylag forgalmatlan sekély öbölhöz fürdeni egy kicsit. Visszafelé megálltunk Ninben, és igazából el is telt a nap.



Szerdán nekiálltunk felfedezni a környék tengerpartjait, fürödtünk több helyen is, meg autóztunk céltalanul. Estére megint elgurultunk Zadarba sétálgatni.

Csütörtökre elég gyanús időjárást ígértek, amit aztán a radar is alátámasztott, így próbáltunk olyan helyre menni, ahová valószínűleg nem ér el az eső. Ebből a tavaly - pont az eső miatt - kihagyott Krka Nemzeti Park lett. Szerencsére az iGo ügyesen segített, és minden nagyvárost elkerültünk, és még egy kilométeres dugót is sikerült kikerülni, szóval egész gyorsan odaértünk. Aztán konstatéltuk, hogy a parkolás ára erősen rablás-gyanús, de nem volt már mit tenni. Ezután beálltunk legalább egy órára a sorba a hajóhoz. Igazából itt kellett volna kapcsolni, és visszafordulni, de nem tettük. Végül átjutottunk, és körbejártunk. Olyan, mint egy mini Plitvicka Jezera, kisebb is, a vízesések is kevésbé látványosak, de azért szép. Viszont istentelen tömeg volt, így a fürdést inkább kihagytuk, és megpróbáltunk visszajutni az autóhoz. Na, itt egy végeláthatatlan sor következett a hajóhoz, ami meglepően ritkán járt... Mindezt fejenként hatazerért (plusz az óránként 450 Ft-os parkolás, természetesen)... Gyalázatos volt, szóval elég morcosan értünk vissza az autóhoz.
És hogy valami jó is legyen a dologban, innen már csak "kicsit" kellett menni, hogy az általunk nagyon kedvelt Trogirban legyünk, úgyhogy elugrottunk oda pizzázni :)



A visszaút 150 km-re eseménytelen, de lassú volt.
Az utolsó horvátországi napunkat ismét helyben mászkálással töltöttük, ettünk végre kutyát (Szilvi mérsékelten volt ettől lelkes), és még utoljára elugrottunk Zadarba.

Szombat reggel korán keltünk útnak a kb. 660 km-es távra Olaszországba, mert éreztem, hogy a szombati szállásváltással kicsit elcsesztük a dolgot.
Az elején még egészen jók voltunk, simán lehetett haladni, aztán valahol a 8-as úton megálltunk pisilni, és egy kb. 50 autós sor ért be minket, onnantól gyakorlatilag Rijekáig 60-nal mentünk... És ennél rosszabb részek is voltak, Senjben álltunk vagy egy órát, és más városokban is próbáltam keresni a navigációval az alternatív útvonalakat, több-kevesebb sikerrel. Azért ennek ellenére az az út még mindig az egyik legszebb.



Rijekában tök jól lehetett haladni az autópályán, így gondoltam, menjünk át autópályán Szlovéniáig. Hiba volt. Rijeka után van egy 10 km-es fizetős szakasz, amiből 7 km teljesen állt a nyomorult fizetőkapu miatt. Aztán miután átértünk Szlovéniába, a semmi közepén álltunk egy főúton vagy fél órát, és miután elindultunk, később sem jöttem rá, vajon miért álltunk... Olasz odlalra érve megpróbálkoztunk megint az autópályával, de az első jegykiadós kapunál látható dugó alapján inkább lementünk. A főutakon aztán a lehetőségekhez mérten egész jól haladtunk, a következő probléma az volt, hogy kéne valamit enni. Elég sokára találtunk egy olyan útszéli kajáldát, ami nyitva is volt tényleg. Utána valahol Ravenna felé szólt az iGo, hogy dugó van a következő 50 km-en. Egy nyílegyenes úton mentünk, sehol semmi dugóra utaló, mondom baromság. Aztán egyszercsak megálltunk, előttünk végeláthatatlan sor... Itt már elkezdtem hinni az iGónak, és követtük a felajánlott útvonalat. Na, innentől tényleg nem volt dugó, mert olyan kis utakon mentünk, ahol autó sem jár... Este tíz volt, mire a szállásra értünk Palazzuoulo sul Senio mellett.



Másnap reggel felkeltünk, megreggeliztünk, aztán elindultunk Firenze felé. Közben felkanyarodtunk a hegyre, mert a szállásadónk mondott egy jó tippet, egy Lozzole nevű "faluval" a hegytetőn, a semmiben. AZt mondta, egy darabig el lehet menni autóval, onnantól rossz az út, és gyalog. Hát, nem találtuk meg a rossz utat, és végig mentünk autóval :D



Viszont innen lefelé egyértelművé vált, hogy gáz van. Már Horvátországból jövet is hallatszott némi kipufogókifújás-szerű hang, de nem találtam semmi láthatót, azt hittem, a tűzkarika adta meg magát a toldásnál. Hát, most kiderült, hogy nem, tőben eltört a cső a középső dob előtt. Ó jee, mindezt vasárnap.

Nem akartuk hagyni a napot kárba veszni, így üvöltő kipuffal mentünk el Firenzébe, és leparkoltunk a Piazza Michelangelón. Firenze még mindig kultúrsokk, nem tudsz olyan helyre nézni, ahol nem látsz semmi érdekeset. De Firenzét úgysem lehet szavakkal leírni, látni kell.



Hazafelé még megálltunk Palazzuolóban kicsit lófrálni, aztán elmentünk aludni.

A hétfőt Enzo Naldini autószerelő mesternél kezdtem, aki némi internacionális győzködés után hajlandó volt helyben megcsinálni az autót. Így egy fokkal csendesebbé vált, és közben elhatároztam, hogy az X-szel nem indulok többet úgy külföldre, hogy nem vagyok felkészülve hegeszteni tudó emberek elérhetőségéből :)



Itt jegyezném meg, hogy arrafelé minden tele van Suzuki terepjáróval. Nagyon sok Samurai, kocka Vitara van, és meglepően nagy mennyiségű Jimny szaladgál mindenfelé. A kresztáblán meg az szerepel, hogy télen hólánc vagy MT gumi kell :)

Szóval lényegesen csendesebbé vált autóval keltünk útra, és elmentünk San Marinóba. Érdekes mód az emlékeimmel szemben egyáltalán nem drága hely (már persze olasz viszonylatban), cserébe a világ legjobb kilátását tudja. Mikor ott végeztünk, elgurultunk Riminibe strandolni egyet. Hát, azért az olasz homok meg a horvát homok az nem ugyanaz :)
Strandolás után még elmentünk San Leo felé, ami egy nagyon látványos hely.



Hazafelé az iGo egy sávos hegyi utakon vitt minket, és amiikor meg voltunk róla győződve, hogy már végleg elvesztünk a semmiben, akkor egyszercsak kiértünk egy négy sávos gyorsforgalmi útra. Bizarr volt, na :) Aztán már-már azt hittük, vacsora nélkül fekszünk le aludni, de végülis Faenza mellett találtunk egy nem olcsó, de jó éttermet.

Még San Marinóból lefelé jövet követtünk egy Ferrari-múzeum feliratot, amiről kiderült, hogy a hely ideiglenesen zárva van, nyitás talán jövőre... Viszont a szálláson elkezdtünk rajta gondolkodni, hogy nincs is olyan messze tőlünk Maranello... Így aztán a kedid program ez lett.
A hegyen át mentünk, és Imolában értünk ki. Hát, ha már ott jártunk, muszáj volt megállni a versenypályánál :)



Magára fő tribünre is sikerült gond nélkül felmenni, látványos volt.
Innen autópályán mentünk Bolognáig, és ijesztő volt látni, hogy milyen sebességgel mozog a benzinszintmérő 140-es utazónál :)
Viszont gyorsan Maranellóba értünk. A Ferrari-múzeum nem túl nagy, de a tartalom pont jó, kellemes pár órás elfoglaltság. Igazából enm is baj, hogy nem egy Meredes-múzeum szintű egésznapos program, és az érzés ennek ellenére is tökéletesen átjön.



Van nagyon sok régi versenyautó, amiken látszik, hogy igazi olasz autók, mert csöpög belőlük az olaj mindenhol :)
Na meg persze van egy terem a modern kori Forma 1 autóknak is.



Miután itt végeztünk, ellenálltam a csábításnak, és nem fizettem be tíz perc Ferrari-vezetésre 100 euróért, hanem inkább elmentünk Bolognába.
Itt igen sokat sikerült körözni, mire rájöttünk, hol lehet a belváros, és hogy hol lehetne attól emberi távolságban parkolni. Aztán végül sikerült sétálni egy kört, és ettünk igazi bolognai spagettit is.

Másnap a Ligur-tenger felé vettük az irányt. Megnéztük Pisában a ferde tornyot, aztán elmentünk Viareggióba strandolni. Hatlamas hullámok volttak, úgyhogy kifejezetten szórakoztató volt - bár még mindig nem tudom, hogy képes valaki egy hetet eltölteni egy több kilométer hosszú bícsen. Innen átgurultunk Luccába, ami titkos tipp volt, és nem is csalódtunk - egy nagyon hangulatos kisváros, fallal körülvett belvárossal.



Persze megint késő este értünk vissza a szállásra, és a másnapot már sajnos a pakolással kellett kezdeni.
A visszaúton már nem akartunk azzal szívni, hogy nem autópályázunk, így Imolából Bologna felé tartottunk, onnan pedig Velencének.
Itt megint riasztott az iGo, hogy áll a forgalom, így lementünk a pályáról, és Velence mellett főutakon mentünk el, mert állítólag még így is órákat spóroltunk. Aztán kséőbb újra felmentünk a pályára, mindenféle dugó nélkül, és át is értünk hamarosan Szlovéniába. Azon eseménytelen mentünk át, autópályáztunk egészen Zágrábig, ahonnan Mohács felé még mindig nincs logikus útvonal nagy kerülő nélkül. Az iGo ezúttal valami újat talált ki, Vrbovec felé vitt minket valami gyorsforgalmi úton, aztán meg sikerült ráállni egy elmebeteg tempóban közlekedő kisteherautósra, így roppant gyorsan Barcson voltunk.

 

Mohácsról még fehérvárra is vissza kellett jönni, így összesen több mint 4.300 km-t sikerült beletenni az autóba.
A kipufogós ügyön kívül semmilyen probléma nem volt, de mondjuk egy Suzukitól az ember ezt el is várja :)

Aki esetleg több képet is megnézne, mint amiket ide feltettem, az megtekintheti őket itt.
nyuszy @ . 62 fotó . Szólj hozzá!

Sarazós kirándulás

Voltunk picit autózni, Marci először volt kinn az új GR Patroljával, és szerette volna tesztelni a Cooper Discoverer gumik képességeit. Ez részben megvolt, ugyanis hihetetlen takony volt mindenhol, nap közben is többször rázendített az eső. A két héttel ezelőtti túra útvonalán indultunk el, voltunk a szélmalmoknál, majd az agyagos meredeken megnéztük, fel tudunk-e menni. Nem meglepő módon esélytelen volt, gumitól függetlenül. Innen átmentünk Jásdra, majd az erdőn keresztül lementünk a Római-fürdőhöz, ahol meglepő módon komplett épületek és egy gyalogoshíd is készült az elmúlt egy hónapban. Valószínűleg utoljára voltunk ott autóval :(
Innen felmentünk a manduláshoz, aztán nekiálltunk találomra eljutni az Öreg Futóné környékére. Nem volt egyszerű, de megoldottuk.

Valahol azon a környéken sikerült amortizálni, ugyanis két helyen is bejött fa a padlón :( Mondjuk mások tapasztalatai alapján szerencsés vagyok, hogy tíz év terepjárás alatt ez az első eset.


nyuszy @ . 1 fotó . 1 komment