Vettünk vasat, kicsit komplikáltan

Igazából a Jimny eladása óta tűnődtem a pótláson.
A feltételek elvileg nem voltak bonyolultak, de mint kiderült, mégis. Mégpedig:
- terepre alkalmas felépítés, lehetőleg legalább hátul merevtengely, ideális esetben létraalváz
- 4-5 személyes, 5 ajtós
- akkora csomagtartó, amibe szükség esetén belefér a kutya (mostanában nem túl sűrűn visszük sehová, de néha muszáj)
- vállalható külső méretek, mert a féltető alá 4,5 méternél hosszabb autó nem fér be
- lehetőleg benzines motor, de nem embertelenül nagy - ha dízel, akkor valami nagyon megbízható fajta
- mindennapi használatra vállalható komfort

Nyitott lettem volna bármi márkára, de igazából a fentiek nagyon beszűkítik a lehetőségeket. Ott van pl. a Pajero, Patrol, Terrano, amik tudnák a nekem kellő szintet terepen, de ezekből az öt ajtós embertelenül hosszú hátrafelé. A három ajtós verziójuk jó lenne méretben, de épp elég a Polskiban szopni a gyerek vátra bepakolásával. Ami nem esett ki, azok mind túl ritkának vagy jellemzően túl drágának bizonyultak.

Így aztán minden próbálkozásom ellenére maradtam a Suzukinál. Bár nézegettem más típusokat is, de egy idő után gyakorlatilag letettem róluk. Szóval nekiálltam Vitarákat nézegetni. Alapvetően a kockákat nézegettem, mert Szilvi szerint az autószerűbb kívülről, mint a gömbölyű GV - na meg érezhetően olcsóbbak is. Amikor decemberben kipróbáltam Barna azóta már eladott hosszú dízel Vitaráját, azt éreztem, hogy egy vállalható autó lenne, a nekem szükséges dolgokat simán teljesítve.

Néztünk meg autókat, és arra jutottunk, hogy kívülről a fiatalabb, spanyol PP verzió néz ki jól, de az meg marhára fapad belül, még az alapvetően Vitara-alapú X90-hez képest is. De majdnem vettünk is meg ilyen autót, csak nem volt szimpi az eladó, úgyhogy otthagytuk. Aztán kipróbáltunk egy gömbölyűt is, és akkor Szilvi rájött, hogy az sokkal autószerűbb, és legyen inkább az :)

Március 7-én néztük meg a konkrét autót, Zalaszentgróton. Csütörtök este láttam meg a hirdetést, elég későn, és próbáltam leszervezni péntekre Fekete Janit, hogy nézze meg, de az eladónak szerencsére pénteken nem is volt jó, így elsőként nézhettük meg szombat reggel. Az autónak igen kedvező volt az ára, értelemszerűen nem ok nélkül. Az elmúlt 16 évben kapott már az élettől, a kasznin is eléggé alacsony színvonalon javították a szokásos helyeken előjött rozsdát, az első sárvédő is kicsit ösze van törve, a belsején látszik, hogy vadász használta... De alapvetően a próbaúton működőképesnek tűnt, és úgy tűnt, hogy a várható ráköltés arányban van az árával. Így némi agyalás után mondtuk az eladónak, hogy akkor visszük, szedd elő a papírokat.

Itt következett a szopás. Ugyanis az eladó nem találta a törzskönyvet. Elment szerteszét, kereste, semmi. Közben megírtuk már az adásvételit, de az ember feladta. Elkezdtünk neten utánanézni, mi van ilyenkor, meg nepperekkel is beszéltünk. 
Az van, hogy ha elveszett a törzskönyv, mindenképpen kőröztetni kell. Ennek az a menete, hogy a tulaj bejelenti az elveszést, a száma megjelenik a Magyar Közlönyben, majd ha 15 napig nem jelentkezik erre senki, akkor lehet új törzskönyvet csinálni, vagy a törzskönyv pótlása nélkül eladni az autót. Elvben meg lehet venni az autót helyből, az adásvételin feltüntetve, hogy a törzskönyv elveszett, de ez idegen eladó esetén minimum rizikós, az ocsmányiroda és a nepperek is azt mondták, intézze az eladó, adásvétel csak utána...
Úgyhogy mondtuk az embernek, hogy kell az autó, szóljon ha megtalálja a törzskönyvet mégis a hétvégén, vagy ha hétfőn elindította a folyamatot.

Hazajöttünk, vártunk. Sajnos nem találta meg az ember, így március 10-én hétfőn elindította a kőröztetést. Két hét múlva szólt újra, hogy közben előkerült valami könyvből az eredeti törzskönyv, de azt elvették tőle helyből az ocsmányirodában, mivel 21-én megjelent a Közlönyben, és innentől nincs visszaút... Úgyhogy április 5. szombaton jár le a 15 nap, utána lehet átíratni.
Pénteken csörgött, hogy megerősítette az okmányiroda a dátumot, elvben hétfőn átírható az autó. Ő elintézte az eredetvizsgát, én kötöttem biztosítást, és megbeszéltük, hogy ma fél nyolckor hozza az autót, együtt bemegyünk az okmányirodába, és ha ott nem lesz semmi gáz, akkor adom a pénzt. Így is lett, ott szerencsére gyorsan végeztünk, gond nem volt.

Szóval elhoztuk haza az autót, fizettem, és elmentem dolgozni.
Délután nekiálltam kicsit kitakarítani a járművet, a következő kör az lesz, hogy Lajosnál legyen szabad a bak, és át kell nézni, milyen dolgok vannak vele azon felül, amit láttam és kalkuláltam. Meg persze sok apróság van, amit majd magam nekiállok rendbe tenni szép lassan.
Saját kép egyelőre nincs, de itt vannak a hirdetés képei.

Kommentek

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!