2005.01.07. Péntek

Azzal kezdődött, hogy kb. két hete kilazultak a generátor talpcsavarjai, egy el is veszett. Akkor ezt csak útszéli módon javítottam, az AC alattit nem húztam meg.
Hétvégén leszedtem az AC-t, és mindegyik lukba tettem szép új csavart. Rá nem sokkal újra elkezdett zörögni.
Először csak 4000-es fordulat fölött csinálta, aztán már hideg motornál alapjáraton is zörgött. A legérdekesebb az volt az egészben, hogy nem olyan tipikus ventillátor-zörgése van, hanem olyan ciripelős fémes zörgés. Valami olyasmi, mint amikor az ember egy tollat dug a ventillátorba, csak fémes hangja van. És nem lineárisan nő a zörgés frekvenciája a fordulatszámhoz képest, és nem is minden ventillátorfordulatnál van hangja. A generátort és a burkolatot tartó csavarok meg vannak húzva. Nem tudtam, honnan jöhet, de valószínű volt, hogy a ventillátortól. Viszont nem volt eddig időm hozzányúlni.
Ma délután nekiálltam foglalkozni a kérdéssel. Egy negyed óra piszkálás után jöttem rá, hogy a gond abból ered, hogy leszakadt a generátort a burkolathoz rögzítő két csavar közül az alsóról az anya a csavarral együtt, nem tudom, mikor, miért, mitől és hogyan. Így viszont a csavar feje beljebb esett és beleért a lapátkerékbe. Kiszedtem a burkolat első felének a csavarjait, így sikerült belökni a ventillátor mellé. Namost onnantól még meg is szorult az egész :) Akárhogy próbálkoztam, képtelen voltam kipiszkálni. A lapátkereket meg nem tudtam meglazítani, mert elveszett a 19-es krovafejem. Aztán végülis kénytelen voltam szerezni egyet, és a lapátkereket meglazítva sikerült kivadásznom. Hát, ha nem tudnám, hogy az egy csavar volt, nem ismerném meg :)
Még jó hogy nem álltam neki a cég előtt a parkolóban, mert erősen aláfekvős-háromórás-anyázós játék volt.

Kommentek

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!