Féltengelyzár

Ahogy írtam, át lett alakítva az első diffi olyan hagyományos-jellegűre, kiiktatva az elvben tök jó, de a gyakorlatban megbízhatatlan féltengelykapcsolást.

Ez úgy működik, hogy a lényegében a diffi féltengelyek felőli oldalát kapcsolja szét-össze egy kompresszorról jövő levegős aktuátor. Ez azon felül, hogy nem túl stabil konstrukció, nem is teljes értékű féltengelyzárnak, mert igazából csak a kardán és a diffit köti le, a féltengelyek ugyanúgy forognak és kopnak hátsó hajtásnál. Persze amíg működik, nem érdemes bántani, de az enyém már ijesztő hangok kíséretében jelezte, hogy nem sokáig fog, szóval ki lett iktatva teljesen.

Viszont így ugye a kerék visszahajtja az egész mindenséget, ami egyrészt növeli a fogyasztást, másrészt fölöslegesen kopik minden.
Szerencsére a Suzuki ritkán kreatív, ezért a féltengely külső vége és a kerékagy tök ugyanolyan, mint a Samun meg a kocka Vitarán, és egy ugyanolyan fix kupakkal is van összerakva, mint azokon a régebbiek. Ebből következően azoknak a kézi kapcsolású féltengelyzára is jó a GV-re. (Figyelem: a féltengelyzár nem összekeverendő diffizárral!)

Már tavasszal nekiálltam ilyenre vadászni, de a hazai piacról elfogyott a cucc. 2-3 évvel ezelőtt még bármelyik pillanatban akadt bontott olcsón, most ha akad is valamelyik neppernél, akkor horror pénzt akar érte. Szóval elkezdtem nézegetni a neten a lehetőségeket, és vasárnap találtam egyet újonnan Malajziában szállítással együtt annyiért, amennyiért itthon jelenleg a bontottnak is örülni kell. Mit veszíthetünk alapon megrendeltem. Erre ma, csütörtökön hív a DPD, hogy csomagom jött. Nem akartam elhinni, de tényleg megjött a cucc Malajziából négy nap alatt.

Hazaérve gyorsan neki is estem, minden gond nélkül felment a helyére, olyan, mintha tényleg az autóhoz való lenne. Kipróbáltam, és tökéletesen működik is. Hihetetlen.
Felszerelve Felszerelve Próbakör Próbakör

Kommentek

viandr

Ezek szerint a jelenlegi megoldás úgy néz ki, hogy a difi folyamatosan hajtja a féltengelyeket, viszont a féltengely csak akkor hajtja a kereket, ha a kézikapcsolót átkapcsolod?
Mind elől, mind hátul így van megoldva?

nyuszy

viandr #55794:
Nem egészen. Ez hagyományos, kapcsolható összkerekes. Azaz az osztóműnél át tudom kapcsolni csak hátsó hajtásra.
Bővebben: http://suzuki4x4.hu/?p=257&a=218
Viszont ilyenkor a kerék visszahajtja az egész hóbelevancot a féltengelyektől a diffin át a kardánig. Ennek a megszüntetésére van a 20 évnél újabb autókban valamiféle féltengelyzár. Erről bővebben itt: http://suzuki4x4.hu/?p=257&a=219

Hátul nincsen ilyesmi megoldás, és még nem is hallottam ilyenről.

szembenaforgalommal

Az utsó két képhez: ahá, így keletkeznek a gabonakörök, most megvagy!
Honnan lőtted, tudsz hozzá linket adni?

barabas92

Szia ! Meg tudnád nekem adni, hogy honnét rendelted pontosan a féltengelyzárat ?

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!