Palotavárosi táblák 1.

Adott Fehérváron egy jó nagy lakótelep, a neve Palotaváros. Egyébként a leírt probléma más lakótelepeken is fennáll, de azok engem nem igazán érintenek.
A probléma pedig a következő: a táblákat kihelyezők azt szerették volna elérni, hogy a lakótelep teljes területén 30 km/h-s sebességkorlátozás legyen érvényben.
Egyúttal jelezni szerették volna, hogy ez itten a Palotaváros nevű terület.
Csak nem olvasták a KRESZ-t.

Természetesen megvan erre a megfelelő mód, mégpedig a bevezető utakat ellátják egy "Helynévtáblával" (133. ábra , valamint egy "Korlátozott sebességű övezet" kezdete táblával (53/a. ábra , a kivezető utakat pedig egy "Korlátozott sebességű övezet" vége táblával (53/b. ábra . Egyébiránt a sebességkorlátozás létjogosultságát nem kívánom vitatni, egyrészt mert nagyjából indokoltnak tűnik, másrészt pedig nem is hatásköröm az ilyesmi.


 

Namost ezt az illetékesek úgy oldották meg, hogy a bevezető utakon egy oszlopon elhelyeztek egy olyan táblát, ami leginkább a "Lakott terület kezdete" táblára emlékeztet (131. ábra vagy 131/a. ábra , alá egy "Sebességkorlátozás" táblát (30. ábra "30 km" felirattal, a kivezető oldalon pedig egy "Lakott terület vége" (132. ábra vagy 132/a. ábra jellegű táblát.


 

Abba most nem kívánok belekötni, hogy a "30 km" feliratú sebességkorlátozó tábla nem létezik a KRESZ szerint, viszont azt megemlíteném, hogy a lakott terület táblákkal van némi gond, mert jellemzően kisebbek, mint a szokásos lakott terület táblák.
Ez egyébként egy érdekes kérdés, mert a táblák méretét alapvetően a 4/2001. (I. 31.) KöViM rendelet mellékleteként létező "Közúti Jelzőtáblák Műszaki Szabályzata (JTSZ)" hivatott szabályozni, de sajnos "Ez a szabályzat nem tárgyalja [...] az útbaigazító táblák csoportjába tartozó jelzőtáblákat [...], mert azok alakja és mérete a rajtuk szereplő feliratok mennyiségétől és méretétől függően változik. Ezeket az adatokat az ÚT 2-1.131 útügyi műszaki előírás alapján kell meghatározni." A hivatkozott "ÚT 2-1.131 útügyi műszaki előírás" egy csak pénzért beszerezhető dolog, így nem ismerem a tartalmát, de igazából mindegy is, hiszen ez a szabályozás nem rám vonatkozik, hanem a közút kezelőjére, így még ha az említett lakott terület táblák kívül esnek is a (fogalmam sincs, mennyire kötelező) szabvány által meghatározott méreteken, akkor sem hiszem, hogy ne vonatkozna rám, amennyiben úgy néz ki, ahogy a KRESZ szerint kinéz egy lakott terület tábla.

Nos, számomra ez a táblázás kétféle értelmezést tesz lehetővé.

  1. Ezek a lakott területnek tűnő táblák nem lakott terület táblák, csak valamiféle információs célt szolgálnak. Ebben az esetben az alattuk lévő 30-as tábla hatálya a következő kereszteződésig tart. (14.§ 6.)
  2. Ezek valóban lakott terület táblák, ebben az esetben a lakótelep külön településként jelenik meg, így a 30-as táblák az egész "lakott terület", azaz a lakótelep területén érvényben vannak, ám a lakótelep elhagyásakor a lakott területet is elhagyom, onnantól viszont a város területén 90 km/h sebességgel mehetek, hiszen kiértem a lakott területről a táblák tanúsága szerint. (14.§ 8.)

Természetesen a dolgot érdekesebbé teszi, hogy a lakótelepen szoktak a rend őrei sebességet mérni.
Így hát elszántam magam, és gondoltam, végére járok a dolognak.
A Székesfehérvári Rendőrkapitányság Közlekedési Osztályán kezdtem az érdeklődést, ahonnan helyből a Forgalomellenőrzési Alosztályhoz irányítottak. Onnan egy úriemberhez kapcsoltak, aki az önkormányzattal egyezteti az ilyesmit. Ő az önkormányzat Közlekedési Irodájához irányított, és végül a Városgondnokságnál kötöttem ki, mert a jelek szerint Fehérvár belterületén ők a közút kezelője, így a táblák kihelyezése is az ők feladata.
Sajnos ma nem értem utol az illetékest, de elvileg már van konkrét nevem, aki az ominózus táblázás felelőse, így remélhetőleg tudok szerezni egy hivatalos állásfoglalást arról, hogy ők ezt hogy is képzelték.

Annyit azonban már most is le tudok írni, hogy a Rendőrségen és a Városgondnokságon is azt mondták, hogy az szerintük nem lakott terület tábla, hanem csak a teület határait jelzi, amolyan információs jelleggel. Mikor a rendőr beszélgetőpartneremtől megkérdeztem, hogy milyen az a terület határait jelző tábla, és hol definiálja a KRESZ, akkor jól megsértődött, és mikor befejeztük a beszélgetést, előbb csapta le a telefont, mint hogy elköszönhessek.
Ja, és még azzal is jött, hogy hiába érek ki "Palotavárosból", mert Székesfehérvárról nem értem még ki, ekkor hivatkoztam a 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet  2.§ 18.2 bekezdésére, mely szerint "Olyan helyeken, ahol önálló közigazgatási egységek egybeépültek, a közigazgatási határon a következő közigazgatási egység nevét feltüntető "Lakott terület kezdete" jelzőtáblát kell elhelyezni, az elhagyott közigazgatási egység nevét feltüntető "Lakott terület vége" jelzőtábla nélkül." - lásd Gárdony, Velence, Kápolnásnyék.

Továbbá a rendőrség ezen témában illetékese elmondta, hogy ott szerintük 30 km/h-s sebességkorlátozás van érvényben, és a traffipax is ezt a sebességet méri.
Lényeg, hogy most itt áll az ügy, amennyiben van további fejlemény, írom, meg majd csinálok képeket a konkrét táblákról is.

Kommentek

Lajoska

Juj, de jó, lehet flame-elni. :c)

A kedvencem hasonló témában, amit jobb híján a Nógrád szerkesztõségének címezve írtam le:

Salgótarján, Beszterce lakótelep. 30-as övezet, de ezt betartani nem nagyon szokták. Ezért, amikor folytak az útépítési mûveletek, a háromszögletû "útépítés" tábla alá 40-es sebességkorlátozást elõíró tábla került.
Ha a KRESZ szerint nézzük, két korlátozás közül mindig az erõsebbet kell figyelembe venni, tehát itt is30-cal szabad menni - ez esetben a tábla hülyeség, de legalább megtévesztõ. A tábla épp az iskola bejárata mellett volt...

Dömi

Te pályát tévesztettél :)

werbal

Lajoska...

"Ha a KRESZ szerint nézzük, két korlátozás közül mindig az erõsebbet kell figyelembe venni,"

Ezt gondold át újra!

HA látsz a városban egy 70-es korlátozó táblát valamelyik szélesebb fõuton...akkor is 50-el haladsz tovább ?!


Helyesen: a SPECIÁLISABBAT kell figyelembe venni,
mivel az FELÜL írja az általános esetet...

A 30-as övezetben (általános) a 40-es sebkorlát (speciális) ezért ott és akkor érvényes lesz mégpedig:
- egy másik sebkorlát tábláig
- vagy a feloldó táblájáig
- vagy a következõ keresztezõdésig
- vagy a lakter vége tábláig
- vagy stb...
Szóval az a 40-es bizony érvényes (volt) ez esetben...

nyuszy

Lajoska:
"Ha a KRESZ szerint nézzük, két korlátozás közül mindig az erõsebbet kell figyelembe venni"
Hát ezt meg honnan szedted? Ez pont ugyanolyan, mint lakott területen egy 70-es tábla. Az "eseti" szabályozás felülírja az "övezet" által beállított szabályokat. Az említett esetben az útépítés miatt gyorsabban szabad menni, mint amúgy.

atompyka

Hááát, én inkább a 30km nemlétezésébe kötnék bele, mint a kicsit kisebb laktertáblába. Mutassa meg a KRESZben azt a táblát, és utána büntessen.
Amúgy megtaláltad a táblaméreteket?

Buszos Petya

Munkaidõben, céges telefonon, mi? :D :D :D :D

hollo

Dömi #23298:
Petrocelli hozzá képest ipari tanuló :)

nyuszy

atom:
Nem találtam meg, mert mint írtam, speciel a laktertábla méretét pont nem tartalmazza rendelet, csak a hivatkozott ÚT 2-1.131.2002 számú útügyi mûszaki elõírás (de lehet, hogy a ÚT 2-1.129:2001, ebben nem vagyok biztos), és ezek a dokumentumok nem férhetõek hozzá csak úgy, valami 6.900 Ft + ÁFA áron lehetne megvenni õket a Magyar Útügyi Társaságnál.

Lajoska

werbal #23299:
nyuszy #23301:
Köszi a megerõsítést, ez esetben visziont még viccesebb a hely

Lajoska

Lajoska #23325:
folyt. :)

zet, mert a 40-es tábla, az iskola elõtt, útépítés idején nagyobb sebességet engedélyezett, mint az általában megszokott. A lényeg, hogy képben vannak a "szakemberek".

"Gyerekek vannak, útépítés van, gázt neki!"

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!