2007.12.19. Szerda

Szóval az úgy volt, hogy a hétvégi csörlős móka után elkezdtem akku-ügyben körülnézni.
Azt kellett tapasztalni, hogy extrém módon felment az akkuk ára, nyár óta kb. a másfélszeresére...
Egy olyan akku, ami tényleg tetszene (pölö Exide X-treme vagy X-tra, 55-65 Ah, 5-700 A indítóárammal) 30 ropi, de inkább több. Na de sebaj, ez van. Azért erősen hezitáltam, úgyhogy nem vettem semmit.

Aztán ma reggel szolid -8°C körüli hőmérsékletre ébredtünk, amin felbuzdulva némi nyöszörgést hallatott az autó, majd annyira elmúlt a villany, hogy a rádió elfelejtette az állomásokat. Akkutöltőt kitelepítettem a kocsiba, egy negyed órát rajta hagytam, utána már - kevés lelkesedéssel - beindult.

No de éreztem, hogy ez így nem lesz az igazi. Úgyhogy elindultam akkut nézni. Aztán arra kellett rájönnöm, hogy a normális akkuk kivétel nélkül jobb pluszosak, ellentétben a Suzukiéval. Magyarul nem csak az akkutartót kellett volna átszabni, hanem az összes főkábelt (generátor, test, csörlő két kábele) toldani kellett volna, az meg elég borzalmasan hangzik. Így aztán a további szopást elkerülendő, vettem egy belevaló Bosch akkut. 45 Ah, 330 A indítóáram, keskeny, vékonypólusú, bal pluszos, gondozásmentes. Két év garral (kapaszkodjatok) 22.700 Ft. Ez van, korábban kellett volna venni...

Ja, a tegnapelőtt vett izzók beváltak, az eddigiekhez képest ég és föld, úgyhogy vegyetek bátran olyat! :)
Ő lenne az.

Kommentek

kissefa

Végre :D

Gabe

Csinos ára van. Pláne ahhoz képest, hogy semmi extra.  :/

nyuszy

Gabe #9464:
De. vékonypólusú. Ugyanezekkel a képességekkel érezhetõen olcsóbb lett volna egy normál méretû.

Gabe

nyuszy #9465: Akkor esetleg akkusaru csere nem lett volna kifizetõdõbb? Vagy olyanból nincs keskeny kivitelû?

nyuszy

Gabe #9471:
Nincs. Ennek az akkunak az értelmes alternatívája az akkutartó teljes átfaragásával, sarucserével és az összes kábel meghosszabbításával vagy cseréjével járt volna.

Lajoska

Azok az izzók ugye normál 55/60-asak?

nyuszy

Lajoska #9480:
Aham. Meg kék színük sincs.

Törölt felhasználó

Én is nemrég vettem(persze japán típusu kellett, hogy rohadjon meg) és akkor a szaki ecsetelte, hogy az ólom világpiaci ára több mint duplájára emelkedett...szóval ezért (is) drágultak.ha ez vígasztal.
Javaslok egy ilyen kütyü beszerelni,, nekem úgy érzem bevált és nem drága.
http://www.panelectron.hu/akku_aktivator.html

nyuszy

patopal #9501:
Jaja, én is ezt hallottam több forrásból is. De nem vigasztal :) :) :)
Az ilyen ketyeréket meg fenntartással kezelem... Az eddigi a kocsi gyári akkuja volt, 7 éves múlt, szóval ha minden rendben, akkor elég sokat ki kell bírnia egy akkunak ilyesmi nélkül is - ennél jelentõsen hosszabb akku-élettartamról meg még nem nagyon hallottam senkitõl.

Törölt felhasználó

nyuszy #9504:
hát, ha 7 évet kibírt ,akkor egy szavad sem lehet :)

VadMacs

Novemberben amikor vettem az 53/450 -es akksit a légesbe, már nem volt pénzem hogy a BIS is kapjon egyet. Akkor még 14 ezres volt, mire 1 hónappal késõbb visszamentem, már 3 ezressel drágább volt. Nem kicsit ledöbbentem, mivel indulás elõtt azon morfondíroztam hogy mi a francnak viszek több lóvét mint 14 ezres... :P
Mellesleg az akksis ürge nekem is errõl a világpiaci dumáról vakert. :)

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!