2007.09.29. Szombat

Még csütörtökön alámásztam a kocsinak, hátha látok valamit, ami az iszonyatos rázást okozhatja. Igazából semmi nagyon csúnyát nem láttam, úgyhogy próbaképp leszedtem a hátsó kardánt, és kipróbáltam elsőkerékhajtással. Nem látszott a kardánon semmi, és nem is változott semmi, úgyhogy visszaraktam.
Aztán ma elmentünk Lajoshoz, hátha az aknából többet látunk.
Köpci a lengőkar szilentjeire tippelt, amik ugyan ki vannak repedezve, de teljesen jól tartanak, pajszer hatására is, úgyhogy ezt kizártuk.
Sikerült konstatálni, hogy a hátsó motortartó (váltótartó) bak elmúlt. Lajosnak volt egy erősen döglött, de még nem elszakadt használt pédány, felraktuk azt. Sajnos nem jutottunk előrébb. Aztán kicseréltük a gátlók szétment szilentjeit, persze ez sem javított a helyzeten. Próbálkoztunk a terepváltó bakjával is, mert nagyon lágynak tűnt, valamint felraktam a gyári felniket, mert anno azokkal nem volt ilyen, de ezek sem segítettek.
Aztán nekiálltunk átnézni a kormányművet, mert hallatszott valami halk kattogásféle álló helyzetben. Véletlen sikerült észrevenni, hogy a panhard kotyog a jobb oldalon. Valahogy nem is volt koppra húzva a csőre a csavar, ettől kiverte a gumit. És kotyogott oldalirányba vagy fél centit. Sajnos nagyobb csövet nem tudtunk találni bele, úgyhogy az eredetivel visszaraktuk némi malőr után (sikerült a finommenetes lukba sima csavart rakni, amit a menet nem annyira élvezett, úgyhogy ki kellett bontani az egészet, és behegeszteni új anyát), de most már koppra húzva.
És  bár nem nagyon tudtam próbálgatni, úgy tűnik, ez segített. Még mindig van az a rázás 70 körül, ami régebben is volt, viszont a hazaúton olyan brutális mértékűt nem tapasztaltunk, amit az elmúlt napokban, úgyhogy bízzunk benne, hogy ez volt a hiba oka. Majd kell vennem új szilentet bele, jól.

Ja, a linkek azoknak szólnak, akik nem hiszik el, hogy a lengőkar az lengőkar, a panhard meg a panhard :)

Különben meg a gumisok meg futóművesek meg egyéb okos emberek szokták mondogatni, hogy senkinek eszébe se jusson olyan felnit felrakni tehermentesítő nélkül, aminek nem egyezik a középfurata az aggyal vagy ilyesmivel. Meraztán jön a világvége meg ilyenek.
Namost a Suzuki terepjárókon gyárilag nincs semmi ilyesmi, a hátsó futóműnél tök sík a fékdob, totál csak a csavarok tartják a kerekeket. És ez azért nagyobb igénybevételnek van kitéve, mint egy személyautón. És még sosem okozott senkinek gondot az elmúlt 40 évben.
Akkor vajon ez mennyire valós veszély egy személyautónál?  :) :) :)

A bakon Váltótartóbak. Volt. Szilentek. Voltak. Gátlószerelés. Művészfotó by Szilvi Hibakeresés A gömbfejek jók. Pók A gyári kerekekkel, höhöhö A panhard egyik fele kicsit lötyögött A spirálrugós Samué 5-6 centivel hosszabb, de amúgy ilyen Szilentszerelés Menet. Volt. Ne féyképezzé' má' Menetjavítás előkészületei Ugye látszik, hogy ugyanannak az autónak a kerekei? :) Tequila Tequila

Kommentek

VadMacs

Szoktatok inni tequilát? :D
Amúgy erre a tehermentesítõs izére kíváncsi leszek, ha megjönnek az okos bácsik nyilatkozni.

nyuszy

VadMacs #6891:
Nem innen való okos bácsikra gondoltam, hanem a neten fellelhetõekre, pl. Totalcar Gumidoktor meg ilyenek.

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!